Idziemy na zakupy: okap kuchenny

Idziemy na zakupy: okap kuchenny

Dobry okap to nieoceniona pomoc w eliminowaniu nieprzyjemnych kuchennych zapachów z domu czy mieszkania. Znalezienie odpowiedniego urządzenia zależy od kilku czynników, tj. wielkości kuchni, dostęp do szybu wentylacyjnego czy preferencje estetyczne. Dowiedz się, jakie okapy dostepne są na rynku.

Rodzaje okapów ze względu na tryb wykonywanej pracy
Do wyboru mamy wyciągi i pochałaniacze. Wyciąg pracuje w obiegu otwartym zasysając zanieczyszczone powietrze i wydalając je przez przewód wentylacyjny na zewnątrz. Pochłaniacz z kolei działa w obiegu zamkniętym. Najpierw wstępnie oczyszcza powietrze z tłuszczy, następnie za pomocą filtra lub filtrów węglowych z zapachów i dymu, a na koniec wydmuchuje je z powrotem do kuchni.
Na korzyść wyciągu przemawia jego wydajność i ekonomiczność. Jednak tego typu okap musimy podłączyć do szybu wentylacyjnego, a to nie jest możliwe we wszystkich pomieszczeniach.
W przypadku pochłaniacza koszt użytkowania jest wyższy, bowiem okap ten wymaga wymiany filtra węglowego (ceny od 20 do 200 zł). Wymiana uzależniona jest od częstotliwości gotowania i wykonywana co 2 – 6 miesięcy.
Warto dodać, że każdy okap może pracować jako wyciąg, jednak nie każdy ma możliwość pracy jako pochłaniacz. W niektórych urządzeniach nie ma bowiem możliwości zainstalowania filtrów węglowych.

Rodzaje okapów ze względu na wygląd i rozwiązania techniczne
Do wyboru mamy kilka różnych okapów. Jednymi z najpopularniejszych są okapy kominowe (przyścienne), które montuje się bezpośrednio przy ścianie. W górnej części posiadają one komin, w którym znajduje się silnik lub silniki oraz przewód podłączony do szybu wentylacyjnego. Są ekonomiczne i wydajne. W dużych kuchniach, gdzie płyta grzewcza zainstalowana jest na wyspie znajdującej się na środku pomieszczenia najlepiej sprawdzą się okapy wyspowe montowane bezpośrednio do sufitu. Urządzenia te są wydajne i bardzo estetyczne, jednak są też dość drogie.
Do małych kuchni najodpowiedniejsze będą okapy teleskopowe, które montuje się w zabudowie szafki lub u dołu szafki. Urządzenie uruchamiane jest poprzez wyciągnięcie tzw. szuflady, która jednocześnie zwiększa powierzchnię pracy.
Na rynku dostępne są także okapy podszafkowe (montowane pod szafką kuchenną), szafkowe (przeznaczone do zabudowy), narożne (montowane w rogu kuchni), blatowe (montowane do tej samej powierzchni, na której znajduje się płyta grzewcza) oraz tzw. okapy uniwersalne, które można zainstalować pod szafką oraz samodzielnie na ścianie.

Poradnik na temat wyposażenia kuchni. Przybory kuchenne i sprzęty niezbędne w każdej kuchni.  

ul. Rzeźnicza 16, Wrocław

802 258 544

kontakt@http://meble-nicol.pl/