Przybory kuchenne – jaki materiał wybrać?

Przybory kuchenne – jaki materiał wybrać?

Przybory, tj. łopatki, ubijaki czy szczypce ułatwiają nam codzienne przygotowywanie posiłków. Jednak przy wyborze akcesoriów kuchennych warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są one wykonane. Dowiedz się więcej o właściwościach drewna, metalu, plastiku i silikonu.

Akcesoria z drewna
Przybory kuchenne wykonane z drewna są bardzo popularne. Doskonale sprawdzają się do używania na patelniach oraz garnkach teflonowych, bowiem nie niszczą ich powłoki.
W przypadku drewnianych akcesorii należy jednak pamiętać o wycieraniu ich po każdym umyciu. Powinno unikać się również zbyt długiego moczenia ich w wodzie, ponieważ wilgotne drewno to środowisko doskonałe dla rozwoju bakterii. Oprócz tego drewno jest podatne na nasiąkanie tłuszczem oraz pochłanianie intensywnych zapachów. Dlatego drewniane przybory warto przed pierwszym użyciem zaimpregnować (natrzeć olejem i pozostawić do wyschnięcia) oraz natrzeć je octem jabłkowym lub sokiem ze świeżo przekrojonej cytryny. Dzięki tym zabiegom drewniane akcesoria będą nam lepiej służyły i nie będą wchłaniały intensywnych zapachów.

Metal w roli głównej
Przybory wykonane z metalu (najlepiej ze stali nierdzewnej) są estetyczne, trwałe, nie brudzą się, nie odkształcają oraz nie wchłaniają zapachów z produktów spożywczych. Ponadto są bezpieczne dla zdrowia, bowiem nie tracą właściwości poprzez kontakt z substancjami chemicznymi.

Plastik fantastik
Akcesoria wykonane z tworzyw sztucznych łatwo się myją, nie nasiąkają wodą (dzięki temu nie rozwijają się na nich bakterie), nie wchłaniają zapachów z produktów spożywczych, a dodatkowo dostępne są w różnych kształtach oraz kolorach.
Niestety niektóre z nich mogą zawierać bisfenol A czyli związek chemiczny wydzielający się pod wpływem wysokich temperatur lub uszkodzeń mechanicznych. Jego wchłanianie przez organizm może powodować otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet większe ryzyko niektórych nowotworów.
Specjaliści ostrzegają także przed stosowaniem wyrobów nieznanego pochodzenia, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać niebezpieczną substancję (metylenodioksyamfetaminę - MDA) wykazującą właściwości rakotwórcze.

A może silikon?
Świetną alternatywą dla plastikowych akcesoriów są przybory wykonane z silikonu, który jest odporny na niskie i wysokie temperatury. Silikonowe akcesoria posiadają właściwości nieprzywierające, są elastyczne i nierozciągliwe oraz łatwo utrzymać je w czystości. Ponadto silikon nie wpływa na smak i zapach potrawy oraz nie pochłania aromatów. Surowiec ten jest bezpieczny dla żywności, bowiem nie wchodzi w niepożądane reakcje i nie wydziela szkodliwych substancji.
Wadą silikonu jest mała odporność na urazy mechaniczne, dlatego przyborów nie powinno czyścić się ostrymi lub szorstkimi myjkami.

Poradnik na temat wyposażenia kuchni. Przybory kuchenne i sprzęty niezbędne w każdej kuchni.  

ul. Rzeźnicza 16, Wrocław

802 258 544

kontakt@http://meble-nicol.pl/