Najważniejsze akcesoria w Twojej kuchni

Najważniejsze akcesoria w Twojej kuchni

Aby kuchnia była funkcjonalna powinna być właściwie wyposażona. Patelnie, garnki i noże to absolutny must have każdej kuchni. Sprawdź, jak wybrać odpowiednie modele.

Właściwie dobrane akcesoria pełnią bardzo ważną rolę w każdej kuchni, ponieważ to od nich zależy komfort i szybkość przygotowywania różnych potraw. Im słabszej jakości przybory kupimy, tym więcej trudności sprawiać nam będzie praca kuchni. Czym zatem kierować się przy zakupie garnków, noży czy patelni?

G jak garnki
Garnki stanowią jeden z najważniejszych filarów kuchennego wyposażenia. Bez tego typu akcesoriów przygotowanie wielu nawet najprostszych potraw nie byłoby wykonalne. Garnki, które powinny znaleźć się w każdej kuchni to takie, które posłużą nam długie lata, a dodatkowo będą dostosowane do pozostałych sprzętów kuchennych. Lepiej nie oszczędzać na garnkach i wybrać te, które odznaczają się trwałością i wysoką jakością wykonania. Coraz mniej popularne stają się garnki aluminiowe, które są wypierane przez ich żeliwne odpowiedniki. Przed dokonaniem wyboru dobrze jest zastanowić się nad rodzajem garnków, ich ilością oraz wielkością. Warto posiadać zarowno pojemne garnki, jak i mniejsze, poręczne.

N jak noże
Warto zainwestować w wysokiej jakości noże. W podstawowym wyposażeniu kuchennym powinny znalezieć się minimum 3 uniwersalne noże. Jednak optymalnym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się również w noże o specjalnym profilu, tj. nóż do chleba, filetowania ryb czy nóż do serów. Lepiej omijać oferty kuszące wyjątkowo niską ceną, bowiem takie akcesoria zazwyczaj rozczarowują jakością wykonania. Za porządny nóż kuchenny musimy sporo zapłacić, ale taka inwestycja z pewnością nam się opłaci. Na szczególną uwagę zasługują noże ze stali węglowej, które charakteryzują się trwałością i są łatwe do naostrzenia.

P jak patelnie
Patelnie to także obowiązkowe elementy kuchennego wyposażenia.Przy ich zakupie warto zastanowić się przede wszystkim nad ich rozmiarem i ilością. Najlepiej zaopatrzyć się w trzy patelnie, z których jedna będzie mała (podręczna, do przygotowania czegoś na szybko), jedna duża oraz jedna głęboka. W kwestii materiału ciężko wyróżnić konkretny materiał. Wiele zalet posiadają patelnie tytanowe, jednak ich cena jest wysoka. Jeżeli nie chcemy ponosić zbyt dużych wydatków w przypadku patelni możemy zaopatrzyć się w te aluminiowe lub stalowe.

Poradnik na temat wyposażenia kuchni. Przybory kuchenne i sprzęty niezbędne w każdej kuchni.  

ul. Rzeźnicza 16, Wrocław

802 258 544

kontakt@http://meble-nicol.pl/