Kuchenny niezbędnik – noże kuchenne

Kuchenny niezbędnik – noże kuchenne

Dobór akcesoriów kuchennych jest niezwykle istotny, bowiem bez niektórych z nich w ogóle nie moglibyśmy przygotowywać potraw. Do takich niezbędnych przyborów należą noże kuchenne. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednie noże do Twojej kuchni.

Dzięki wysokiej jakości ostrym nożom z łatwością pokroimy chleb, warzywa, mięso, czy wyfiletujemy ryby. W każdej kuchni powinny znjadować się przynajmniej trzy noże: duży z szerokim ostrzem, mały nożyk do obierania i krojenia warzyw, a także ząbkowany nóż do chleba. Istotne jest to, żeby wybrać noże, które będą odpowiednio ostre. To nie tylko ułatwi nam pracę, ale i znacznie ją skróci.
Noże to przybory o szerokim zastosowaniu, bowiem wykorzystujemy je do różnych prac. Najbardziej wszechstronny jest nóż kuchenny nazywany często nożem szefa kuchni czy nożem kucharza. Umożliwia on nam krojenie w kostkę, w plasterki oraz siekanie.

Producenci oferują nam noże o różnej budowie i długości ostrza. Dla miłośników spędzania czasu w kuchni najodpowiedniejsze będą noże o krótszym ostrzu. Na wybór noża wpływ powinna mieć wielkością dłoni kucharza. Im jest ona większa, tym dłuższe musi być ostrze noża. Ważną kwestią jest też to, żeby ostrze było wystarczająco krótkie. To zapewni nam optymalną kontrolę i precyzje w trakcie krojenia.

Oprócz noża kucharza warto posiadać w kuchni specjalne noże do krojenia chleba oraz szatkowania jarzyn. Chleb, zwłaszcza świeży, trudno jest pokroić zwykłym nożem kuchennym. Natomiast nóż do krojenia chleba jest specjalnie zaprojektowany, dzieki czemu zapobiega kruszeniu się pieczywa i doskonale nadaje się zarówno do chleba o chrupiącej skórce, jak i miękkiej.
W przypadku krojenia i szatkowania jarzyn najwygodniejszym nożem jest tradycyjny nóż zwany Santoku, który wyglądem przypomina z jednej strony nóż kuchenny, a z drugiej tasak. Charakteryzuje się lekkością oraz szerokim ostrzem, którego końcówka znajduje się nisko. Ponadto jest wyprofilowany tak, żeby się nie wyginał, dzięki czemu z łatwością pokroimy nawet najtwardsze jarzyny.

Dokonując zakupu noży pamiętajmy o tym, że dobrze będzie nam się pracowało tylko tymi przyborami, które będą do nas dostosowane. Zatem aby dokonać najlepszego wyboru, dobrze jest wziąć do ręki różnego typu akcesoria. Przetestujmy zarówno noże z rączką drewnianą, jak i plastikową, czy wykonaną ze stali nierdzewnej oraz sprawdźmy czy mają odpowiednią wagę i rozmiar. Dodatkowo warto wyposażyć się w ostrzałkę do noży.

Poradnik na temat wyposażenia kuchni. Przybory kuchenne i sprzęty niezbędne w każdej kuchni.  

ul. Rzeźnicza 16, Wrocław

802 258 544

kontakt@http://meble-nicol.pl/